De Tachtigjarige Oorlog in Maastricht


 

Centre Céramique heeft de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog vastgelegd in een wandeling door de stad Maastricht. Het was een oorlog tussen Spanje en zijn opstandige provincies in het huidige Nederland en België tussen 1568 – 1648. De wandelkaart neemt je mee langs historische plekken waar je meestal gewoon voorbij loopt, maar die een bijzondere geschiedenis met veel oorlog, strijd en verdriet met zich meedragen. Historici van Centre Céramique: Joes Minis, Emile Ramakers en Marianne Lubrecht, zijn de uitdaging aangegaan en hebben deze turbulente geschiedenis vertaald in een compacte wandelkaart (duur 1,5 uur). De wandeling kan gemaakt worden op eigen gelegenheid met de wandelkaart in de hand, maar ook onder speciale begeleiding van Joes Minis of Emile Ramakers.

Programma Maand van de Geschiedenis
De wandeling is gemaakt in het kader van: Oktober ‘Maand van de Geschiedenis’, met het thema ‘Opstand’. Verschillende steden hebben een mooi programma. Maastricht organiseert verschillende wandelingen zowel in het Engels als in het Nederlands, net als de wandelkaarten. Wandelingen door Emile Ramakers zijn zaterdag 6 & zondag 21 oktober (in het Nederlands) en wandeling door Joes Minis in het Engels op zondag 14 oktober.

Ook wordt er voor de derde maal samen met dagblad De Limburger een columnwedstrijd georganiseerd. Dit jaar is het (landelijk bepaalde) thema ‘Opstand’.  Dit thema hoeft niet in strikt historische zin te worden geïnterpreteerd. Uiterlijke inzendingdatum voor de columns is 15 oktober. Prijsuitreiking vindt eind oktober plaats. Inzendingen kunnen naar mc@maastricht.nl.

Tachtigjarige oorlog 1568 - 1648
De Opstand was een strijd in de Nederlanden tegen het Spaanse Rijk. In deze periode onderging Maastricht een aantal grote veranderingen doordat de stad tot twee keer toe werd veroverd, en iedere nieuwe machthebber zijn eigen stempel op de stad wilde drukken. De opkomst van het protestantisme speelde tijdens deze oorlog een belangrijke rol. In het straatbeeld zijn sporen van de oorlog nog steeds zichtbaar.

PRIJZEN EN INFO
Prijs wandelkaart in Nederlands en Engels: € 2,-. Verkrijgbaar bij Centre Céramique, Plein 1992.

Deelname wandelingen: € 5,50 / € 4,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop). Startpunt: Centre Céramique. Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-350 56 00. Meer info: www.centreceramique.nl

Parkeren in Wyck

Bereikbaarheid Wyck

Food en drinks