Wyck introduceert nieuwe fotospot: de Wiekerwings

De Wycker Heidestraat is sinds kort een plek waar je even een straatje voor omloopt. Een klein verscholen straatje die de meesten niet kennen. Iedereen loopt over de Wycker Brugstraat of door de Rechtstraat. Maar, in Wyck is het juist de moeite waard om die kleine straatjes in te duiken. Daar weet je nooit wat je tegenkomt. Zo ook in de Wycker Heidestraat. Deze straat werd onlangs omgetoverd tot een ware fotospot-straat. Je vindt er namelijk de ‘Wiekerwings’. Een initiatief van Nicole Richelle, trotse inwoner van Wyck. Zelf woont ze in de Riddertoren en vond ze de muur van haar berging – die zichtbaar is in de Wycker Heidestraat – een beetje saai. Dus besloot ze op zoek te gaan naar een kunstenaar die van deze muur iets moois kon maken.

De zoektocht

Een jaar geleden plaatste Nicole een oproep op Facebook om te vragen of iemand een graffiti artiest kende. De reacties stroomden binnen, alleen waren het veelal mensen uit de Randstad. Een straatartiest vinden was moeilijker dan gedacht. Nicole: “Ik wilde graag een lokaal iemand. De maanden daarop kon ik geen geschikte kandidaat vinden, dus besloot ik toch ook maar buiten Limburg te zoeken. Mijn idee moest en zou uitgewerkt worden. Even later kwam ik uit bij professioneel kunstenaar John van Dalen. Samen hebben we om tafel gezeten en mijn ideeën op papier gezet.” John van Dalen is helemaal thuis in de graffiti en street art stijl. Elk object of muur weet hij samen met zijn team van professionals om te toveren tot een ware creatie. Zo ook het idee van Nicole. 

Van Curaçao naar Wyck

En zo werden de Wiekerwings van Nicole dus werkelijkheid. “Mijn idee was er al jaren. Ik kom regelmatig op Curaçao, waar iedereen op de foto gaat met de welbekende Punda Wings. Zoiets wilde ik ook in Wyck. Ik wilde iets doen voor de mensen in ‘onze’ wijk. Het pimpen van de muur draagt bij aan een vrolijk straatbeeld. De buren en mensen die de Wiekerwings weten te vinden, reageren enthousiast. Ook de studenten die tegenover de Wieckerwings wonen, hebben meteen aan de kunstenaar gevraagd om hun voordeur ook op te vrolijken. Daar doe je het toch voor?”

Een beschermengel

De Wiekerwings hebben in deze tijd een extra mooie betekenis. “De vleugels staan voor bescherming. Dat kunnen we zeker in deze tijd allemaal wel een beetje extra gebruiken, met alles dat er aan de hand is in de wereld,” aldus Nicole. In het ontwerp is de ster van Maastricht en de bekende Sint Servaasbrug terug te vinden. Ook de rood en witte kleuren kenmerken Maastricht. “Hoewel ik nog niet zo goed ben met Instagram, hoop ik mensen te kunnen inspireren om hun foto bij de Wiekerwings te delen op hun socials. Want hoe tof is het dat we zoiets nu ook in Wyck hebben?”

Ook op de foto met de Wiekerwings? Dan moet je in de Wycker Heidestraat zijn Volg Wiekerwings op Instagram, tag ze in je foto @wiekerwings & volg ze! O ja, en tag ons ook even @meetwyck. Vinden we leuk.

Heb jij ze al gespot?