Servies van Mosa Maastricht

SERVIES EN PORSELEIN VAN MOSA MAASTRICHT VOOR DE ECHTE LIEFHEBBERS
Maastricht is een stad die begin 19e eeuw bloeide van de industrie. Bedrijven als Sphinx (nu Koninklijke Sphinx) en Mosa en iets later ook KNP (nu Sappi) en ENCI zorgen voor bedrijvigheid in de productie van glas- en aardewerk, papier, staal en cement. Tegenwoordig heeft de industrie in Maastricht grotendeels plaatsgemaakt voor een stevige kenniseconomie, maar weg is deze erfenis helemaal nog niet. De Maastrichtenaren zijn er hartstikke trots op!

Mosa Maastricht Servies

Oud porselein dat ‘de Mosa’ vroeger maakte in de fabriek, is tegenwoordig een item van waarde voor liefhebbers en verzamelaars. Vanaf de jaren ’30 liep de vraag naar porselein terug en werd er meer aardewerk geproduceerd. Sindsdien is het porselein iets om naar uit te kijken in kringloop- of antiekwinkels. De sierlijke kopjes en schoteltjes, soms 72-delige serviezen, het beschilderde en geglazuurde aardewerk dat ook wel plateel genoemd wordt, ze waren en zijn nog steeds prachtig! Wist je trouwens dat in het Maastrichts dialect een bord een ‘teleur’ heet?

Tegenwoordig is Mosa wereldwijd bekend vanwege hun keramiek en tegels. Van LUSH winkels tot hotels, je zou zomaar overal Mosa tegels tegen kunnen komen. De Mosa-collecties zijn voor interieurarchitecten als een speelgoedwinkel die ze tot hun beschikking hebben om een ontwerp tot in de perfectie af te maken, zoals de neutrale Terra collectie of de Classics serie die niet zou misstaan in een volledig gerenoveerd jaren-’30 huis.

Inspiratie opdoen bij Mosa? Speciaal voor architecten en opdrachtgevers heeft Mosa een Design Studio in Maastricht. Voor het vinden van het oude Mosa porselein, struin je het best antiekmarkten en kringloopwinkels af. Een stukje Maastrichtse geschiedenis voor thuis!