Tijd voor Tefaf maastricht

Tefaf in de stad: Dat zie je, dat voel je, dat proef je! Nog voordat de eerste privé-jets landen en de luxe bolides door de straten rijden, merk je al dat er iets bijzonders staat te gebeuren in de stad. Etalages worden piekfijn in orde gemaakt, vlaggen hangen uit en rode lopers worden uitgerold. Voor ’s wereld grootste kunst- en antiekbeurs wordt de stad helemaal opgepoetst en ademt 10 dagen lang luxe, gezelligheid en gastvrijheid (oke, gelukkig zijn we daar die andere 355 dagen ook best goed in!)

Met de hoogste hotel dichtheid en aanwezigheid van veel restaurants, cafés en barretjes , is de ‘TEFAF vibe’ ook in Wyck volop aanwezig. Iets meepikken van het TEFAF gevoel in Wyck? Dat doe je zo:

Exclusieve etalages
Nieuwe collecties afgewisseld met kunst en creatieve items. Neem gedurende TEFAF even extra de tijd om langs de etalages te wandelen, stil te staan en goed te kijken wat voor bijzonders verschillende ondernemers er dit jaar van gemaakt hebben. Slagerij Joep Schürmann pakt bijvoorbeeld jaarlijks uit met een prachtige etalage (en kijk nog maar goed, want helaas doen zij dat dit jaar voor het laatst. De bekende slagerij die al meer dan 100 jaar op deze plek zit, stopt er eind april namelijk mee!)  

Speciale acties
Verschillende ondernemers in Wyck pakken uit met speciale acties en activiteiten tijdens TEFAF. Zo hebben Designhotel Maastricht & Brasserie Flo 12 dagen lang een eigen ‘artist in residence’ te gast. Kunstenaar William Otermans verplaatst zijn atelier tijdelijk naar het  hotel waar hij onder de noemer ‘Met de kunstenaar aan tafel’ in gesprek gaat met gasten. Toevallige en geplande ontmoetingen bepalen de content van het werk dat ter plekke zal ontstaan. Nieuwkomer By Duut in de Rechtstraat gaat tijdens TEFAF een samenwerking aan met kunstenaar Mike Pepels die een aantal van zijn bijzondere werken toont in de winkel. De Hypotheker Maastricht maakt een aantal mensen blij met een ticket voor 2 personen. Kijk op hun Facebookpagina wat je daarvoor moet doen. Bij Puur Van Wijck vindt al het hele jaar een expositie plaats van Arthur Willemse, onder de noemer ‘Sign4Today’. Ook deze past helemaal binnen het TEFAF thema. (https://sign4today.com/)

Eten, drinken & kijken
Een plekje bemachtigen om een hapje te eten in een van de restaurants is nog wel een uitdaging. De meeste hotels en restaurants zijn, zeker op de eerste dagen van TEFAF, nagenoeg volgeboekt. Proberen kan uiteraard altijd. Want als het lukt, zit je goed. Restaurants halen deze dagen immers alles uit de kast om hun gasten te verwennen. Bouchon d’en Face opent haar deuren bijvoorbeeld extra op maandag 12 en dinsdag 13 maart, terwijl ze normaal gesproken dicht zijn op die dagen. Nog een tip: Probeer het eens tijdens de lunch, dan zijn veel standhouders en bezoekers op de beurs in het MECC. Of de borrel, net zo gezellig en een goede manier om toch iets van de sfeer mee te pikken.  

Kunst en cultuur in Céramique
Als je dan toch in Wyck bent, dan wandel je ook zo even naar het naastgelegen Céramique. Met de aanwezigheid van Centre Céramique, het Bonnefantenmuseum en Galerie Post + García in dit stadsdeel, die allemaal speciale expo’s en rondleidingen presenteren tijdens TEFAF, kun je hier behoorlijk wat kunst en cultuur snuiven voor of nadat je TEFAF zelf hebt bezocht.